O nas


Nasze ekologiczne gospodarstwo chmielarskie jest pierwszym i jedynym takim w Polsce . Prowadzone jest przez rodzinę Podstawka, której tradycja uprawy chmielu sięga 1960 roku. Wielopokoleniowa tradycja i doświadczenie pozwala nam na uprawę chmielu najwyższej jakości. Ponadto od 2008 roku prowadzimy uprawę metodami ekologicznymi w wyniku czego obecnie jest to pierwsza i jedyna w Polsce certyfikowana ekologiczna plantacja chmielu. W ramach rodzinnej firmy prowadzimy także jedyne w Polsce przetwórstwo chmielu ekologicznego na ekologiczny granulat chmielowy Typ 90. W swojej ofercie posiadamy zarówno szyszki jak i granulat w pięciu odmianach: Magnat, Magnum, Marynka, Puławski i
Cascade.

Nasza plantacja jak i przetwórnia, corocznie kontrolowana jest przez akredytowaną firmę certyfikującą rolnictwo ekologiczne EKOGWARANCJA PTRE, która wystawia na nasze produkty certyfikat ekologiczny. Ponadto chmiel jak i granulat chmielowy posiadają certyfikat jakości wystawiony przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych, która to instytucja kontroluje nie tylko jakość samego produktu, ale także jednolitość odmianową chmielu na plantacji. Ponadto od samego początku dążyliśmy do uprawy chmielu sposobami jak najmniej uciążliwymi dla naturalnego środowiska w związku z tym nawiązaliśmy współpracę ze znanym ekspertem w środowisku chmielarzy z Panią prof. dr hab. Ewą Solarską, która jest Kierownikiem Pracowni Żywności Ekologicznej Pochodzenia Roślinnego w Katedrze Biotechonologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ta jednostka naukowa stale nadzoruje naszą plantację.

Serdecznie zapraszamy do współpracy.