Sybilla

Uncategorized

Jest odmianą aromatyczną powstałą ze skrzyżowania znanej aromatycznej odmiany Lubelski z dzikim chmielem z byłej Jugosławii.
Odmiana ta charakteryzuje się silnym i bujnym wzrostem, dużą obsadą szyszek równomiernie obsadzonych na roślinie.

Posiada duże, jasnozielone szyszki (dł. około 4cm), wydłużone, lekko szpiczaste. Listki przylegające, ściśle ułożone na osadce. Osadka delikatna, regularna.
Posiada przyjemny, harmonijny i łagodny aromat. Cechuje ją dobra stabilność alfa kwasów w czasie przechowywania.

Żywice chmielowe:

  • Żywice ogółem (% m/m) 15-20
  • Żywice twarde (% m/m) 1.5-3.0
  • Żywice miękkie (% m/m) 13-18
  • Alfa kwasy (% m/m) 6.5-8.0
  • Beta kwasy (% m/m) 3.0-5.0
  • Kohumulon (% wzgl.) 28-32
  • Kolupulon (% wzgl.) 48-54
  • Stosunek alfa/beta 1.5-2.5

Olejki chmielowe:

  • Zawartość ogółem (ml/100g) 1.2-2.1
  • Myrcen (% wzgl.) 30-50
  • Humulen (% wzgl.) 17-25
  • Kariofilen (% wzgl.) 5-8
  • Farnezen (% wzgl.) 7-11
  • Linalool (% wzgl.) 0.1-0.3
  • Gerianiol (% wzgl.) 0.1-0.4
  • Metyl-4-decenoat (% wzgl.) 1.0-1.6
  • Tlenki humulenu (% wzgl.) 0.7-1.6