Marynka

Uncategorized

Jest odmianą goryczkową o właściwościach dualnych, czyli chmiel podwójnego zastosowania, posiada zarówno walory aromatyczne jak i goryczkowe. Powstała ze skrzyżowania odmiany Brewers Gold z dzikim chmielem z byłej Jugosławii.

Odmiana ta charakteryzuje się umiarkowanie bujnym wzrostem, dużą obsadą szyszek równomiernie obsadzonych na roślinie. Posiada średniej wielkości, jasnozielone szyszki (dł. około 3cm), jajowate, lekko szpiczaste. Listki przylegające, ściśle ułożone na osadce. Osadka delikatna, regularna.

Posiada przyjemny, harmonijny i łagodny aromat z lekką nutą kwiatową. Cechuje ją średnia stabilność alfa kwasów w czasie przechowywania.

Żywice chmielowe:

  • Żywice ogółem (% m/m) 17-23
  • Żywice twarde (% m/m) 1.5-3.0
  • Żywice miękkie (% m/m) 15-20
  • Alfa kwasy (% m/m) 7.0-10.0
  • Beta kwasy (% m/m) 3.5-5.0
  • Kohumulon (% wzgl.) 19-25
  • Kolupulon (% wzgl.) 48-53
  • Stosunek alfa/beta 1.8-2.5

Olejki chmielowe:

  • Zawartość ogółem (ml/100g) 2.0-3.0
  • Myrcen (% wzgl.) 35-50
  • Humulen (% wzgl.) 10-25
  • Kariofilen (% wzgl.) 4-6
  • Farnezen (% wzgl.) 10-20
  • Linalool (% wzgl.) 0.3-0.4
  • Gerianiol (% wzgl.) 0.3-0.7
  • Metyl-4-decenoat (% wzgl.) 1.0-2.5
  • Tlenki humulenu (% wzgl.) 0.2-0.5